Conclusie
In dit onderzoek is gezocht naar een antwoord op de onderzoeksvraag: 'Hoe kan de leesmotivatie in de bovenbouw (groep 6/7 en groep 7/8) van OBS [...] worden gestimuleerd?' Hiervoor is kwalitatief onderzoek uitgevoerd om een goed beeld te creëren van de huidige leesmotivatie.
​
Uit de resultaten is gebleken dat er meerdere belemmerende factoren op de school aanwezig zijn die ervoor zorgen dat de leerlingen minder gemotiveerd zijn om te lezen. Zowel de leerlingen, als de leerkrachten geven aan dat het aanbod van de boeken onvoldoende is. Er zijn te weinig boeken op de school die aansluiten bij de interesses van de leerlingen. Daarnaast zijn er ook te weinig boeken op een hoger niveau (C-Boeken) aanwezig op de school.
​
Naast het onvoldoende aanbod boeken is ook de leesomgeving voor de leerlingen een belemmerende factor. Zowel tijdens de observaties, als tijdens het interview, werd duidelijk dat de leesomgeving voor de leerlingen niet optimaal is. Er is te veel onrust tijdens het lezen waardoor de leerlingen niet geconcentreerd kunnen lezen. Dit resulteert in het feit dat er steeds meer leerlingen afgeleid raken en dus ook niet meer gaan lezen.
​
Als laatste werd ook de rol van de leerkracht benoemd als belemmerende factor. De leerkracht is zich bewust van zijn voorbeeldfunctie maar het lukt nog niet om dit in de praktijk toe te passen. Daarnaast werd er aangeven dat wanneer de leerkracht afwezig is de onrust in de klas erg toe neemt.
​
Uit het onderzoek is gebleken dat de leesmotivatie van de leerlingen verder gestimuleerd kan worden als er ingezet wordt op het verbeteren van de belemmerende factoren. In dit geval zijn de belemmerende factoren: het aanbod boeken, de onrustige leesomgeving en de rol van de leerkracht tijdens het lezen.
​